Tuesday, August 28, 2012

Masak-Masak Time ....

Pada hujung minggu yang lepas (tiba-tiba mode paper karangan tingkatan 3...lantak ler situ) mode nak masak datang ...puncanya minggu lepas keje tapi tak ramai kat opis dan takder nak buat apa...aku jalan2 kat internet merata2 sambil menyusup masuk blog orang ...blog masak2 ....plaknya aku posa ..maka aku nampak sume2 benda tu sedap ler kan ....

Jadik aku telah memilih beberapa resipi (aduilah ..rasa nak gelakkan diri sendiri je ayat2 skema ni) hehehe

Resipi pertama ....

Ayam Bakar Rosemary ...nama tak nak kalah hokey .... ROSEMARY ...TIMAH ke ...GAYAH ke ....MELAH ke ...tak main ...LONDON sangat hokey hahahaha ...
meh tgk gambo dulu sebelum aku merapu dengan lebih panjang .....


Macam mana? nampak macam menyelerakan tak? Tapi dalam gambar resepi asal tu aku tgk dia tak kaler itam macam ni ...dia kaler putih2 krim sket ..tp kalo berdasarkan logik ....pada bahan2 yang digunakan ....tak logik kalo hasilnya warna macam tu sebab bahannya byk kaler2 'NIGER' je hahaha

Tapi serius mmg sedap ....montel siap kata lagi sedap dari ayam kenny rogers ....(Sila Perasan!) hahaha

Oklah ...meh aku share resepi ....

AYAM ROSEMERY GRILL MADU


  • ekor ayam size M (aku mmg tak potong kecik ...saja nak bergaya ala2 KENNY ROGERS hahah)
  • 1 kiub ayam (aku tak letak ....dgn konsep JALANI GAYA HIDUP SIHAT hehehe ...tak letak pun masih best ....percayalah)
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar madu (aku letak madu asli lagi ...)
  • 4 ulas bawang putih(ditumbuk oleh montel)
  • 1in halia(ditumbuk oleh montel jugak)
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Sedikit olive oil
  • 2 tangkai daun rosemery (cincang) (aku tak letak ...sbb takder ....dan aku tak tahu rupa rosemary ni yang segar macam mana ....lupa nak google image hahaha)
  • sedikit rosemery kering (ni aku letak ....kalo tak kang terjejas plak nama resepi ber rosmary bagai tu)
  • Kentang dan Karot
Cara-cara
  • Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
  • Perap 30 minit atau lebih (ikut resipi perap semalaman ....aku perap dalam dua jam je).Kemudian bako dlm oven suhu 180 darjah selama 1jam (kalo sejam tak masak lagi ...korang tambahlah masa lagi ...jangan mentang2 aku kata sejam korang belasah je makan lepas sejam heheheh) Lumurkan sedikit myk(olive oil)-kalo takder olive oil ko buh je minyak cap buruh ke ...cap saji ke ...jangan cap kapak sudah ler
  • Sapukan sedikit air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam. Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang.Supaya ayam tidak kering. (aku bakar dalam dulang je ....supaya dia tak kering sangat .....kalo korang suka version kering boleh ler bakar kat redai )
#cubalah .....mmg best ....TOLONG lah cuba hahahaha
Resipi ...aku cilok kat
www.kongsiresipi.com .....tima kasih pada yang sudi mengshare resipi best ni .....

Resipi kedua ...

PIZZA HUT .....(sila baca berlagu macam kat iklan hahahaha)

Ni pizza ayam ....

Ni pizza tuna

Yang ni dolu2 aku penah buat ler ...time2 rajin ...aku salu je buat ...kalo time malas ...telur dadar pun macam nak beli je hehehhee

Resipi asal- aku ikut resipi kat resipi yang di attach kan bersama yis mauripan (berterabur ayat)...dia punya topping ....aku ikut suka tekak aku .... hehehehe

Bahan2
  • 500gm tepung gandum
  • sepeket yis kering (mauripan tu sepeket cukup ...11gm)
  • air ....(ni kena agak2 lah)
  • gula dua sudu
  • garam sesudu kecik
  • sayur2 (ikut korang nak letak sayur apa ...aku letak cendawan dengan lobak merah)
  • cheese ( aku letak dua jenis ....mozarella ngan parmesan) kalo korang rasa nak cut cost ....letak mozarella je dah cukup ....tapi aku suka parmesan sebab dia masin sket .....
  • sos cili ngan tomato
  • mayonis
  • hot dog
  • ayam/daging cincang (ikut suka korang ...aku buat ayam sbb montel gout ...takleh makan daging byk2 heheheh)
  • tuna (pun boleh ....pilihan)
  • bahan2 menumis (bawang merah, bawang putih, minyak)
Cara nak buat
  • Buat doh dulu .....yis tu campurkan dengan tepung. Air dengan garam tu gaulkan ngan air dulu ....pastu campur kat tepung ...uli2 ....tuang sket2 je airnya ...jangan ko tuang satu jug terus plak ...karang dah jadik jemput2 ...salahkan aku pulak ...saja lah tu nak kena PANG hahaha.
  • Pastu uli lah kat mana ko nak letak ...aku letak kat loyang oven je hehehe alaskan marjerin sket ....pastu rehatkan dia sampai dia naik dua kali ganda
  • bila adunan dah naik ....bakar sket ...separuh masak ...dah masak sket tu kuarkan ...letak topping
  • Topping ni sebenonya ikut suka korang ....nak letak daging ke ...ayam ke ..kambing ke ...unta ke ..biawak ke ....kalo letak biawak dosa tanggung sendiri ek ...HARAM tu ahhahaha . Tapi daging/ayam cincang tu kena masak dulu tau ....tumis2 dulu ....jangan korang letak daging mentah plak atasnya .... kang bersiung plak sume gara2 resipi aku ni heheheh
  • Mula2 letak le sos dulu ....aku letak sos cili sket je ..campur sos tomato pastu letak mayonis ...pastu susun ler ikut suka hati korang ..... last skali baru letak cheese ....letak sebanyak yang korang suka hehehehe. Pastu bakar lagi sampai cheese nya cair
  • Pastu potong2 .... bolehlah bawak p opis bagi kawan2 makan ....ayah aku kata ...jamu orang makan ni murah rezeki (gelak tutup mulut)
Resipi ke 3
(tengah rajin le katanya ...berderet2 resipi)
 Spageti Goreng

.
Kira last week mmg minggu LONDON jelah ...ala2 minggu tak sedar diri ....sume masakan mat salleh je ....sambal2 belacan not in list hahahhaha
Spageti ni sebenonya lebih masak spageti hari tu ....takder lah banyak ...cukup ler sorang sepinggan laki bini ni buat sarapan ....lagipun bininya tgh mood rajin ...cuba kalo tak .... takder nya nak jadik spageti goreng ...sah2 aku buat ayat camni "bang beli roti canai bang ....honey punya dua" ha ! ko ...aku kalo makan roti canai kat kedai peberet aku tu ...mesti dua keping punya ...tp kalo kedai lain ..sekeping pun agak2 liat nak habiskan ler ....

Ok ..berbalik pada spageti goreng hahahaha ...
aku rasa malas nak share resipi ni sbb aku main campak2 je .... aku citer2 jelah ek ...kot ada yang nak ....kang kata aku KEDEX plak ...KEDEKUT hehehe ...macam aku ..kdg2 kalo jalan2 kat blog orang ...nampak resipi dia sedap ....tapi nak copy tak boleh ..sah2 blog tu kena sumpah ngan aku dengan ayat lebih kurang macam ni
  • hek eleh! ko pun cilok resipi orang ...ada hati tak bagi copy ....
ataupun
  •  tak kasik copy sudah ...aku p cari kat blog lain (dan percayalah ...korang akan jupe jugak kat blog lain dengan resipi yang sebijik sama heheheh
ataupun
  • kalau agak2 aku malas nak p tempat lain mencarik ...aku print screen je ...copy masuk word ...dengan ucapan ...."ko ingat ko pandai? aku lagi pandai" ataupun ucapan penutup seperti "kalau tak nak share resipi ..jangan ler gatal2 letak ...sajer nak pancing TRAFFIC" hahahaha
Silalah mahapkan aku dengan mode EMOSI aku ni kekeke ....dan mari kembali ke pangkal jalan wakakakkaa

Resepi spageti campak2 tu ialah seperti berikut

Tumis bawang merah ngan bawang putih ....masukkan cili blend sket ....pastu curah je spageti tu ....spageti tu rebus dulu ...jangan ko campak sebatang2 dalam kuali ...kang merodok tekak ...salahkan aku lagi ...mentang2 aku kata resipi spageti campak2 ....ko campak je sume hehehehe

Pastu letak ler sos tomato sket ....sos cili sket ...kicap manis sket ....kalo suka bleh buh telur ....tu jer ...sekian tima kasih ....

Ok ...last ....

Sayur je ...ni pun malas kasik resipi sebab terlalu tak mencabar skill korang utk di ajar benda2 macam ni hehehhe ...aku tunjuk gambo je hehehhe

Anak buah aku salu kata "makan ayur .....baru tak kudis" hehehe teori mana aku tak tahu ler ...aku tak ajar hehehe

Aku ada masak satu jenis lagi ....tuna puff ....tapi lupa amik gambo .... hari lain kalo rajin aku share ....



1 comment:

  1. luculah.bila malas.telur dadarpun nak beli.tapi betulah bila dah penat kerja,rasa mcm mood nak masak pun merundum

    ReplyDelete