Thursday, February 25, 2010

Inspirasi ... dari Seorang Nyonya Tua

Lama rasanya tak menulis . Disamping sibuk , tak ada idea jugak ….Pagi tadi , dalam perjalanan ke tempat kerja , saya teringat utnuk menulis tentang sesuatu …tentang dia , seorang nyonya tua , disimpang jalan yang hari-hari ketika saya melewati jalan itu dalam perjalan ke pejabat saya lihat . Dia berniaga buah-buahan di kaki lima jalan . Mungkin salah kalau ikut peraturan , tapi dia sudah lama disitu . Usianya saya kira lewat 60-an atau barangkali lebih . Dia kurus . Setiap pagi ketika saya melalui jalan itu , dia akan sibuk berkemas buah-buahannya untuk jualannya . Kadang-kadang saya tengok buah-buahnya sudah agak layu dan lama . Terdetik di hati “masihkah ada yang sudi beli ?” tapi pertanyaan itu diam disitu hingga hari-hari lain baru saya ketemu dengan jawapannya . “kalau tidak ada yang sudi beli , masakan dia mampu bertahan disitu bertahun-tahun lamanya ? ”

Kesungguhannya mencari sesuap nasi meneruskan kehidupan pada usia yang saya kira dia patut duduk dirumah berehat bersama anak cucu itu begitu menyentuh hati saya . Sedang pada usia ni … ada masanya saya terasa malas untuk berangkat ke pejabat . Bukan kerja teruk pun , kerja office , sebagai setiausaha , saya tak perlu mengangkat kotak-kotak buah yang berat , tidak perlu berpanas , penghawa dingin sentiasa terpasang sehingga kadang-kala terasa seperti duduk didalam peti sejuk . Saya jugak tidak akan di simbah hujan , pejabat saya berdinding dan berbumbung ! Malu menggamit hati buat seketika .Bagaimana saya pada usia dia ? Saya tidak mahu pada usia itu saya duduk dipinggir jalan menjual buah ! Adakah kudrat saya masih kuat untuk itu ?Barangkali dia tiada pilihan , dia perlu melakukan sesuatu utnuk meneruskan kelangsungan hidup .

Barangkali masih ada yang bergantung hidup padanya . Siapa tahu kalau dia punya anak yang cacat dan tidak mampu membiaya diri lantas dia perlu bekerja sedang anak-anak lain menjauh ataupun hidup sekadar cukup-cukup makan ?Atau barangkali juga dia sudah terbiasa . Teringat pada arwah nenek yang saya panggil Nyai .... dia meninggal pada usia mencecah 90 tahun ! badannya masih sihat . Dia masih mampu berjalan lebih jauh dari saya tanpa merungut penat . Dia masih mampu turun menoreh walaupun anak-anak memberi biaya . Bukan soal duit . Tapi kata nya “badan aku sakit kalau tak buat apa-apa kerja” hahaha . Itu mungkin rahsia nyai kekal sihat tanpa ada apa-apa penyakit pada usia 90 tahun ! Dia meninggal hanya kerana demam …itu pun seminggu cuma

Kegigihan nyonya tua itu .... mungkin alamat Yang Esa untuk saya . Di mana ada kemahuan , disitu ada jalan

No comments:

Post a Comment